AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 9 – Vragen stellen

grow-affairs-aanpak-praktijk-vragen-stellen

In deze blog leg ik uit waarom vragen stellen een belangrijke leerstrategie is voor kinderen. Hulp vragen wordt vaak gezien als een zwakte, maar het is juist een teken van zelfkennis en bereidheid om te leren. Ik geef praktische tips voor ouders om hun kind te stimuleren om vragen te stellen en uitleg hoe je een open leeromgeving creëert waar kinderen zich veilig voelen om hulp te vragen.

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 8 – Concentratie

grow-affairs-aanpak-praktijk-concentratie

Concentratie is een essentiële vaardigheid in het leerproces, maar door afleidingen zoals technologie wordt het steeds moeilijker om gefocust te blijven. In deze blog lees je over de uitdagingen die technologie met zich meebrengt en krijg je praktische tips voor het verbeteren van de concentratie van je kind, zoals het creëren van een afleidingsvrije leeromgeving, het stellen van heldere doelen, en het gebruik van korte studietijden.

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 7 – Onthouden

grow-affairs-aanpak-praktijk-onthouden

Onthouden is een belangrijk onderdeel van het leerproces, maar vaak moeilijk zonder de juiste strategieën. In deze blog bespreken we de kracht van extern geheugen, zoals het gebruik van post-its, mindmaps en agenda’s, om leerlingen te helpen informatie beter te onthouden. We delen praktische tips en methoden om het onthouden te verbeteren en het leerproces efficiënter en aangenamer te maken!

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 6 – Terugkijken

grow-affairs-aanpak-praktijk-terugkijken

Terugkijken is een krachtige manier om het leerproces te verbeteren, maar wordt vaak over het hoofd gezien. In deze blog leggen we uit waarom reflectie belangrijk is, hoe het helpt om inzicht te krijgen in sterke en zwakke punten, en hoe ouders hun kinderen kunnen ondersteunen bij het evalueren van hun leerervaringen.

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 5 – Herhalen

grow-affairs-aanpak-praktijk-herhalen

Herhalen is een cruciale leerstrategie om informatie in het langetermijngeheugen te verankeren en de “vergeetcurve” te doorbreken. In deze blog bespreken we waarom herhaling zo belangrijk is en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen met technieken zoals gespreid leren en het gebruik van flashcards. Dit artikel biedt praktische tips en een doe-opdracht om samen met je kind een herhaalschema op te stellen en herhaling effectief onderdeel te maken van het leerproces.

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 4 – Schakelen

In deze blog over de leerstrategie schakelen leer je hoe kinderen beter kunnen omgaan met uitstelgedrag. De 25-minuten-regel, een bewezen techniek om weerstand te doorbreken, helpt hen om taken stap voor stap aan te pakken en zo het leren makkelijker en minder stressvol te maken.

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 3 – Actief leren

grow-affairs-aanpak-praktijk-actief-leren

In deze blog staat de leerstrategie actief leren centraal. Door actief met de stof bezig te zijn, bijvoorbeeld door mindmaps te maken, kaartjes te gebruiken of zichzelf vragen te stellen, krijgt je kind meer grip op de leerstof en onthoudt het beter wat het leert. De blog biedt 7 praktische methodes om actief leren eenvoudig en effectief te maken, met als doel je kind te helpen van onzeker naar zelfverzekerd in zijn of haar leerproces.

AANPAK IN DE PRAKTIJK. Top 10 leerstrategieën: Deel 2 – Organiseren

grow-affairs-aanpak-praktijk-organiseren

De blog “Top 10 Leerstrategieën: Deel 2 – Organiseren” behandelt het belang van een goede organisatie voor succesvol leren. Door taken in kleinere delen op te splitsen en haalbare dagelijkse doelen te stellen, kunnen kinderen overzicht houden en stress verminderen. In deze blog leer je meer!