Als je kind thuiskomt met een slechte presentatie of onvoldoende, voelt dat als een persoonlijke mislukking. Je wilt helpen, maar vaak overheerst een gevoel van onmacht. De focus op succes kan dan juist averechts werken. In zijn boek Durf te falen laat Arjan van Dam zien dat falen een essentieel onderdeel is van leren en groeien. De echte vaardigheid ligt niet in het vermijden van fouten, maar in het doorzetten na een mislukking.
Het Latijnse woord fallere, wat ‘vallen’ betekent, illustreert dat falen een normaal proces is, vergelijkbaar met leren lopen. Als we kinderen aanmoedigen om te leren van hun fouten in plaats van gefocust te zijn op resultaten, helpen we hen een growth mindset te ontwikkelen. Dit betekent dat ze leren dat “ik kan dit nog niet” hen niet definieert, maar hen in staat stelt om te groeien.
Faalmoed ontwikkelen
Ouders moeten laten zien dat het omarmen van fouten moed vereist. Deel je eigen blunders en vier inspanningen, niet alleen resultaten. Faalmoed betekent doorzetten ondanks de angst om te falen. Het is essentieel dat kinderen leren dat liefde en waardering niet alleen te verdienen zijn bij succes. Dit bevordert zelfvertrouwen en veerkracht.
Laten we onze kinderen helpen om te zien dat elke mislukking een kans is om op te staan en te groeien. Het leven draait niet om de keren dat we struikelen, maar om de keren dat we weer opstaan. Meer weten? Lees dan de volledige blog!