Herinner je je nog die gespannen momenten als ouder, rondom de CITO-toets in groep 8 van je kind? Misschien zit je er nu wel middenin terwijl je dit leest…
In deze blog gaat het om de reactie die je kunt geven op de CITO-uitslag van je kind:
- “Lekker gast, dat is fantastisch! Je hebt als een van de hoogsten gescoord zeg. Inderdaad, je hebt wel even laten zien hoe superslim je bent. Fijn dat je naar het VWO kan nu.”
- “Lekker gast, wat heerlijk voor je. Je hebt als een van de hoogsten gescoord, zeg. Maar we moeten ook eerlijk zijn: je hebt er eigenlijk weinig moeite voor hoeven doen. Ik denk dat het heel fijn is als je op je nieuwe school eindelijk ook wat uitdaging krijgt en het een beetje moeilijker krijgt.”
Welke reactie zou jij geven?
In je reactie schuilt het gevaar: sommige complimenten kunnen een vaste mindset bij je kind aanmoedigen, zonder dat je het doorhebt. Dat is de kern van de mindset die je kind zal ontwikkelen gedurende zijn leven. Carol Dweck heeft een duidelijk model over mindset ontwikkeld. Ze maakt een onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset. Een vaste mindset is de overtuiging dat persoonlijke eigenschappen vastliggen en niet veranderbaar zijn. Het is het idee van “ik ben nu eenmaal niet zo slim” of “jij bent gewoon een natuurtalent”. Een groeimindset daarentegen is de overtuiging dat persoonlijke eigenschappen ontwikkeld kunnen worden door hard werken, toewijding en doorzettingsvermogen.
Wat kun jij thuis en op school doen om een groeimindset te bevorderen? Dat lees je in dit artikel! Lees de volledige blog en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de ontwikkeling van je kind.